Oltások

Kötelező oltások, oltási rend:

Képkivágás

*Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak. Kötelező oltások.

BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag
DTPa = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag
Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag
IPV = inaktivált poliovírus vakcina
PCV-13 = 13- valens konjugált pneumococcus vakcina
MMR = morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina
dTap = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára
HPV = humán papillamavírus elleni oltóanyag

 

Nem kötelező, választható oltások

Rotavírus fertőzésről és oltásról:

A rotavírus súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okoz. A betegség (főleg kis csecsemők esetén) gyakran vezet kiszáradáshoz és kórházi felvételt is indokolhat. A vakcina lényegében egy szirup, melyet finom íze miatt könnyen beadható. Legfontosabb tudnivaló róla, hogy a 2-3 oltást féléves kor előtt kell beadni! 

dr_rota

 

A Pneumococcus (Prevenar) oltásról:

Ingyenes, és mostmár kötelező. A Pneumococcus nevű baktérium 13 szerotípusa ellen nyújt védelmet, mely agyhártyagyulladást (meningitisz), vérmérgezést (szepszis, azaz baktériumok jelenléte a véráramban), tüdőgyulladást (pneumónia) és fülfertőzéseket tud okozni. 3 oltás nyújt védelmet, melyet általában a 2, 4, illetve a 15. hónapos oltásokkal adjuk együtt.

 

A Meningococcus oltásokról:

A járványos agyhártyagyulladás okozója a Meningococcus baktérium, amely cseppfertőzéssel terjed, és elsősorban az orr, a torok nyálkahártyájában szaporodik – sokáig tünetmentesen. A betegség az első tünetek jelentkezése után robbanásszerű gyorsasággal, néha pár óra alatt, bontakozik ki: a beteg súlyos sokkos állapotba kerülhet, a légzés-keringés teljes összeomlása végül – az esetek nagy százalékában – halált eredményezhet. Megfelelő felkészültséggel, a szükséges információk birtokában azonban a betegség elkerülhető, hiszen a agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

A 2 éves kor alatt kiemelt támogatással írható oltás a C típusú Meningococcus ellen véd. 3 oltás nyújt védelmet.

2 éves kor felett adható a Meningococcus 4 típusa ellen védelmet nyújtó oltás is, mely a zárt közösségekbe készülő gyermekek, fiatalok számára előnyös.

Már hazánkban is kapható a B típus elleni védőoltás (Bexsero), sajnos elég borsos áron. 2 éves kor alatt 3, afelett 2 oltás nyújt védelmet. Ajánlani tudom, mivel az agyhártyagyulladások több mint feléért ez a típus a felelős.

 

Bárányhimlő:

A bárányhimlő elleni oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. Beadását olyan fogamzó képes korú nők esetén is érdemes megfontolni, akik vérvizsgálattal igazoltan nem estek át a fertőzésen (hiszen a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat).

Amennyiben gyermeke 9 hónapos elmúlt, de 12 évnél fiatalabb, a helyi ajánlásoknak megfelelően 2 adag oltást fog kapni.

 

A kullancscsípésről és az oltásról:

http://kullancsinfo.hu/

 

A HPV (Humán Papillómavírus) elleni oltásról:

dr_hpv

 

További információ itt:
http://www.oltasbiztonsag.hu/

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes