A SZOPTATÁSRÓL

A szoptatás előnyei

 • Ingyenes
 • Mindig megfelelő hőmérsékletű
 • Állandóan rendelkezésre áll
 • Csökkenti az allergiás megbetegedések, elhízás, cukorbetegség és a reflux kockázatát
 • Immunanyagokat tartalmaz, azaz segíti a csecsemő védekezőrendszerét
 • A legjobban hasznosuló táplálék, könnyen emészthető
 • Összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodik
 • Erősíti a baba-mama kapcsolatát, kötődését

A mellrehelyezés
Az újszülött szopóreflexe révén arra fordul, amelyik oldalról megérintik arcát, majd kinyitja száját. A tátogó szájba helyezze a mellbimbót, úgy, hogy az udvar vagy legalábbis annak nagy része is a szájába kerüljön. A baba felső és alsó ajka is kifejé álljon, orra és álla pedig vagy érjen a mellhez vagy kerüljön közel hozzá. A baba egész testével forduljon anyukája felé, aki a lehető legkényelmesebben helyezkedjen el.
Mellrehelyezés után az anyatej az első percekben még nem folyik, legfeljebb cseppenként ürül. Majd a mell megkeményedik, kiemelkednek a mellbimbók és megindul a tejleadás. Ekkor kezd el a csecsemő ütemesen szívni, nyelni.
Ahhoz, hogy később elegendő anyatej termelődjön, rendkívül fontos, hogy minél előbb mellre helyezzük a babát! Már a tejbelövellés előtt is érdemes szoptatni, hiszen az ekkor termelődő előtej rendkívül sok védőanyagot tartalmaz. Az első napon még nem az a fontos, hogy mennyit szopik, csak épp arra a pár kortyra van szüksége, amihez igy hozzájuthat. Annyiszor szopjon a csecsemő, ahányszor igényli, éjszaka is. Hagyjuk addig szopni, amíg magától elengedi a mellbimbót. A szopás ugyanis nemcsak étkezés számára, hanem megnyugtató, vígasztaló cumizás is.
Ne kínáljuk a babát semmi mással, csak anyatejjel és lehetőleg csak mellből, mivel a cumi szopása könnyebb, másfajta technikát igényel. A víz és tea pohárból itatva is felesleges, mert a csescsemő pici gyomrát megtölti és elveszi a helyet az értékesebb anyatejtől.
Szoptatás során szinte lehetetlen jóvátehetetlen hibát elkövetni!

Nehézségek
Kisebesedett mellbimbó
Kezdetben a babának és a mamának is tanulnia, szoknia kell az új helyzetet, mely erős fizikai igénybevétel mindkét félnek. Szopás közben a baba nyelve úgy súrolhatja a mellbimbót, akár egy finom kis smirgli, és ez bizony néhány nap múlva komolyan fájhat. Megelőzhető a mell kisebesedése a megfelelő szoptatási technikával. Szoptatás után nem kell a tejet letörölni a mellről, mivel sebgyógyító hatása van. Segítséget jelenthet még a mellkagyló is, mely megakadályozza, hogy a bimbó bármihez is hozzáérjen.
Ha a babának szájpenésze van, a mellbimbót is kezelni kell, mert felázott, felsebesedett állapotban könnyebben behatolhatnak a kórokozók.
Mellgyulladás
Fertőzés következménye, magas lázzal, fájdalmas mellfeszüléssel, bőrpírrel jár. Az orvos antibiotikum szedését javasolhatja. Emellett a legfontosabb a tej rendszeres ürítése, így a szoptatást folytatni kell! Fontos az ágynyugalom, szerezzünk segítséget otthonra. A szoptatás egész időszaka alatt kerülni kell a túltelítődést. Ha a baba átalussza az éjszakát, akkor is szükség lehet a tej lefejésére, mert a feszülés hatására csökkenhet a termelődés.
Lapos vagy befelé forduló mellbimbó
Önmagában nem akadálya a szoptatásnak, bár elképzelhető, hogy eleinte nehézséget okozhat. A legfontosabb, hogy szülés után rögtön próbáljuk megszoptatni a babát és gyakran tegyük mellre, mert a túltelítődött mellből már nehezebben tanulja meg a baba a szopást. Az újszülött szívása eleve kifelé fordítja a mellbimbót, de rásegíthet a mellszívó használata is a szoptatás előtt. Nehézségek esetén kérjen segítséget védőnőjétől, szoptatási tanácsadótól.
A sírós baba
A sírós baba megvígasztalása kétség kívül legegyszerűbb módja a mellre helyezés. Kezdetben szükséges lehet a napi 8-15 szoptatás is. Ha azonban a gyarapodás jó, a sírásnak biztosan nem az éhség az oka. Egy-két hét elteltével a szülők megtanulják, mi a sírás oka: éhes, fáradt, fáj a hasa vagy csak testközelségre vágyik. E sírástípusok később általában jól elkülöníthetőek. A csecsemők egy része nehezen alkalmazkodik a méhen kívüli körülményekhez, s ezt úgy juttatják kifejezésre, hogy sírnak.
Mit tehetünk a baba megnyugatására azok után, hogy meggyőződtünk arról, hogy sem nem beteg, sem nem lázas?

 • Előfordulhat, hogy az előző szoptatásból kevés tejet szívott, kínáljuk meg újra.
 • Pólyázzuk be vagy tekerjük be egy nagy kendőbe. A meleg és bebugyoláltság érzése emlékeztetheti őt a méhen belüli életre.
 • Fektessük mellkasunkra és simogassuk, dúdoljunk neki. Gyengéden megmasszírozhatjuk a pociját is.
 • Ha anyuka tehéntejet fogyaszt, olykor ez is megviselheti a baba szervezetét, így segíthet a tehéntej elhagyása.

Kevés a tej
Ha a baba jól gyarapodik, az első hónapban napi 3-4 kakis és 6-7 pisis pelusa van, biztosan elég neki a tej. Azt várjuk, hogy a kezdeti súlyesés a 4.-7. napon álljon meg és a 10-14. napra nyerje vissza születési súlyát. Ezt követően heti 120-250 g gyarapodást tekintünk megfelelőnek. Azután hogy a baba megkétszerezi súlyát, a korábbi gyarapodás üteme lassul. Lásd a kiskönyvben található grafikont!
Náthás baba
A csecsemő légútjai rendkívül szűkek, így egy enyhe nátha által kiváltott nyálkahártya duzzanat is nehéz napokat tud okozni a babának és a szülőknek is. Orrlégzését erősen akadályozza a nyálkahártya duzzanat és az orrváladék, így kevesebbet és nehezebben szophat. Ilyenkor szoptatás előtt cseppentsünk sóoldatot mindkétt orrlyukába, majd szívjuk ki a feloldott váladékot, így tegyük mellre. Átmenetileg szükség lehet gyakoribb szoptatásra is.
Sokat bukik
Nagyon gyakori jelenség, hogy a baba szoptatás után kisebb-nagyobb mennyiségeket kibukik. Megelőzésképpen ne hagyjuk sokáig sírni, hiszen sírás közben is levegőt nyel. Szoptatás közben többször is büfiztessük meg, majd szopi után ne nagyon mozgassuk a babát. Fektessük a picit az oldalára és a kiságy fejvégi 2 lába alá tegyünk egy-két jó nagy könyvet.
(Ritka betegség a tápcsatorna fejlődési rendellenessége, elzáródása, ilyenkor a baba sugárban hány, nem gyarapodik.)
Az anya lázas betegsége
Az anya betegsége önmagában nem ok arra, hogy a szoptatást abbahagyja. Az anyatej tartalmazza a védekezéshez szükséges ellenanyagokat, így ezeket a baba a legjobb forrásból kapja. A légúti vírusfertőzéseknél sem a szoptatás révén terjed a betegség, hanem cseppfertőzéssel (a levegő útján). Előfordulhat, hogy az édesanyának valamilyen okból gyógyszert kell szednie. Az esetek döntő többségében ekkor is folytatni lehet a szoptatást, vagy lehet találni egy olyan alternatívát, mely a szoptatást nem befolyásolja.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Program, A Szoptatásért Magyar Egyesület
W. Ungváry Renáta: Szoptatós füzet
www.szoptatasert.hu
www.lll.hu
www.szoptatasportal.hu

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes