AZ ELSŐ NÉHÁNY NAP

Az első néhány nap az Újszülöttel…

… a legboldogabb – és talán a legnehezebb, tele kétséggel. Hazaadást követően igyekszünk a védőnővel mihamarabb meglátogatni az új családot és eloszlatni a kételyeket, aggodalmakat. Ismét megvizsgáljuk az újszülöttet, és megbizonyosodunk arról, hogy növekedéséhez, fejlődéséhez minden adott. Megmutatjuk a köldök- és szemápolást, a helyes szoptatás szabályait, elmagyarázzuk az újszülött-garnitúra tartalmát és válaszolunk minden felmerülő kérdésre.

Régi igazság, hogy amikor a baba alszik, a szülők is próbáljanak pihenni!

A baba kemény matracon feküdjön, párna nélkül, jelen ajánlás szerint oldalfekvésben. Feje alá maximum egy kis textilpelenkát tegyünk. Hátát legegyszerűbben egy összegöngyölt kis pléddel támaszthatjuk meg. A matrac védelme érdekében a baba lepedője alá gumilepedőt is tehetünk.

A babaszoba hőmérséklete kb. 22-24 ˚C legyen, fürdetéskor a fürdőszobáé 24 ˚C, a víz hőmérséklete pedig testhőmérsékletű, melyet vagy könyökünkkel ellenőrizzük vagy vízhőmérővel (36 ˚C). Vizébe a fehér tégelyes „Ung. Hydrophilicum Nonionicum” fürdetőt oldjuk fel. Ha a baba bőre száraz, ezt testápolóként is használhatjuk.

Köldökápolás: A garnitúrából 2 dologra is szükség lesz: az alkoholra és a hintőporra. Először az alkoholba mártott fültisztító pálcikával körbetöröljük a köldököt, ujjunkkal kissé megemelve, hogy a csonk alatti, mélyebb területeket is ki tudjuk tisztítani. (Ne aggódjunk, az baba fájdalmat nem érez köldöke körül, csak az esetleges nyomást!) A küldök legmélyebb, legeldugottabb pontja a kiindulópontja az esetleges gyulladásnak, azért különösen fontos tisztántartása. Ha alkohollal kitisztítottuk a területet, akkor jöhet a hintőporozás, ügyelve, hogy lehetőleg csak a köldökre szóródjon a por, mert a baba bőrét száríthatja. Ezt legegyszerűbb egy kiskanál segítségével odaszórni.

Sóoldat (Sol. Natrium Chloratum 0,9%): ha a baba szipogna, szinte „halljuk” a váladékot az orrában, szopizás előtt mindkét orrlyukába egy-egy csepp sóoldatot cseppentünk, majd pár perc múlva kiszippantjuk azt a feloldódott váladékkal együtt. Így könnyebben kap majd levegőt szopizás közben, könnyebben lesz táplálható. Ugyanezt a sóoldatot – ha a baba szeme váladékos – használhatjuk a szem tisztán tartására is, bele cseppentve. A váladékot kívülről befelé haladó mozdulattal töröljük le. Makacs váladékozás esetén azonban szükség lehet antibiotikum tartalmú szemcseppre is, melyet nap közben 2 óránként kell cseppentgetni.

Az első séta: Az újszülött babát fokozatosan kell hozzászoktatni a levegőztetéshez: az első néhány napban semmi esetre se vigyük ki a lakásból, a második héten csak nyissuk ki az ablakot a szobában 5-10 perc erejéig, arra pedig folyamatosan figyeljünk, a pici ne legyen huzatban! A fokozatosság elvét kövessük, néhány nap után már hosszabb időt is eltölthet az ablak közelében. Nyári babákat 1 hetes koruktól, a többi évszak újszülötteit pedig 2-3 hetes koruktól vihetjük ki a szabadba, első alkalommal 10 perc-negyed óra elegendő, majd az időtartamot fokozatosan növelhetjük.
Öltöztetés: Általánosan igaz, a picikre egy réteggel többet kell adni, mint egy felnőtt emberre.
Alkalmazkodjunk az időjáráshoz: tiszta és száraz idő esetén próbáljunk minél gyakrabban kimozdulni a picivel, azonban nyirkos, szeles viszonyok mellett nem tanácsos elhagyni a lakást! A csecsemőre minden esetben adjunk sapkát, vagy bármilyen fejfedőt, a szája elé viszont soha ne tegyünk semmit. Ennek oka az, hogy a kilélegzett, nyirkos levegőben a kórokozók sokkal könnyebben és gyorsabban telepszenek meg. Járványok idején mindenképpen próbáljuk elkerülni a közösségi közlekedést, és a nagyobb áruházakat.

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes