CRP

Rendelőnkben lehetőség van az ún. CRP mérésére.

Mit mér a vizsgálat?

CRP2_webGyakran szembesülünk a kérdéssel, amely szerint betegünk tünetei baktérium vagy vírus okozta fertőzésnek tulajdoníthatók-e, következésképpen kell-e antibiotikus kezelésben részesíteni a beteget vagy sem. A felesleges antibiotikum használat ugyanis a gyermek számára mellékhatásokkal járhat, anyagi terhet ró a szülőkre, valamint növelheti a baktériumok antibiotikum-rezisztenciáját.

A CRP a gyulladásos eredetű betegségek jó jelzője, plazmából mért koncentrációja a gyulladásos elváltozás súlyosságával párhuzamosan változik.

A C-reaktív fehérjét gyulladás esetén termelik a májsejtek, a gyulladás kezdetére és erősségére azonnal reagálva. A CRP feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek (makrofág) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor.

A CRP szintje a gyulladások kezdetekor igen gyorsan, és igen nagymértékben (akár több százszorosára) is növekedhet, illetve a gyógyulás megkezdődésekor szintén gyorsan csökken.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás van. A vizsgálat az egyik igen érzékeny módszere a gyulladással járó betegségek kimutatásának.

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes